EŞ SÖZCÜMÜZ AHMET ASENA SYKP KONGRESİNDE

Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP)’nin 5. Olağan Kongresi, Ankara’da TMMOB Makine Mühendisleri Odası Eğitim ve Kültür Merkezi’nde, ‘‘Faşizme Karşı Demokrasi, Kapitalizme Karşı Sosyalizm için Yeniden Kuruluş’’ şiarıyla 9 Şubat günü gerçekleşti. DEM Parti, Yeşil Sol Parti (YSP) gibi siyasi parti temsilcilerinin de yer aldı kongrede Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü Ahmet Asena konuşma yaptı.

“Hegemonya ve paylaşım için silahlar kolay susmayacak görünüyor”

Ahmet Asena, dünyada üçüncü paylaşım süreci yaşandığını, vekalet savaşlarının adeta bir kenara bırakılıp, Ukrayna ve Orta Doğu’da olduğu gibi doğrudan ülkelere girildiği, ABD’nin silahlı güçlerinin devrede olduğu bir dönem yaşandığını söyledi. “Hegemonya ve paylaşım için silahlar kolay susmayacak görünüyor” diyen Asena, Orta Doğu’nun son derece kritik bir bölge olduğunu, Filistin halkının yok edilmeye çalışılma sürecinde direnişin sindirilmesiyle sıranın, bölgenin çözülememiş, gecikmiş sorunlarına yönelik şekilleneceği yorumunda bulundu.

Sert bir mücadele dönemine gidiliyor

YSP Eş Sözcüsü Ahmet Asena, Orta Doğu’daki sürecin “Kürt halkının hizaya sokulması” ve Emperyalizmin yaratmak istediği yeni dünya düzenine uygun hale getirilmeye çalışılmasına gittiğini belirterek, “Türkiye gibi oyun kurucu olmaya çalışan bir ülkede, Kürt sorununun ‘asli konu olduğunu’, Kürt halkının taleplerinin ülkenin dinamiklerini allak bullak ettiği bir yerde bu sürece sessiz kalınmasının mümkün olmadığını düşünüyorum” dedi.

Sert bir mücadelenin şekilleneceği döneme gidildiğinin altını çizen Asena, mücadelenin en temel unsurlarından birinin “olabilecek en geniş ittifaklarla sürdürülmesi” ile gerçekleşeceğini vurguladı.

Kürt hareketi ve Türkiye Sosyalist hareketlerine ittifak çağrısı

SYKP 5. Olağan Kongresi’nde söz alan YSP Eş Sözcüsü Ahmet Asena, güçlü bir ittifak tanımını ise şöyle yaptı: “DEM Parti bunun için çok önemli bir araç. Kürt hareketi ile Türkiye’deki Sosyalist hareketlerin bir araya gelip bir ittifak içinde yürüyor olması, demokrasi savunucularının ittifak içerisinde bir arada ilerlemesi, önümüzdeki sürecin karamsar senaryolar şeklinde gerçekleşmemesi için son derece önemli. İktidar bloğunun İstanbul sloganı ‘önce İstanbul’ ama bence bu bir analoji. İstanbul’u çok sevdiklerini anlatmıyorlar, sonra yapmak istediklerine işaret ediyorlar. ‘İstanbul’u alalım sonra neler yapacağımızı hep beraber görürsünüz’ demeye getiriyorlar. Bu sürecin içerisinde iradenin iyimserliğine ama aklın karamsarlığına şiddetle ihtiyacımız var. Böylesi bir süreçte bu seçimlerde önümüze düşen görev, seçimlerden çıkacak sonucun, mutlaka kurulması gereken ittifakın zedelenmemesini sağlayacak şekilde olmasıdır.”

Toplumun tüm kesimleri ittifakın unsuru olmalı

YSP Eş Sözcüsü Ahmet Asena, ittifakın sadece siyasi partiler arasında kurulmaması, toplumsal kesimler, emekçiler, Kürtler, Alevileri de içermesinin gerekliliğini ifade ederken, “İttifak yapmak istediğimiz unsurların moralinin çöktüğü, umutlarının bittiği bir noktada bu ittifakı gerçekleştirebilmek son derece zor olacaktır” dedi.

Seçimi, kimin kazandığı tartışmasının dışına çekip, sözü geçen ittifakın nasıl gerçekleşeceği konusuna kafa yormak, strateji ve taktik üretmenin zorunluluğuna dikkat çeken Ahmet Asena, bu konuda Sosyalistlere ciddi görev düştüğünü ekledi. “İçinde bulunduğumuz dönemin hedefleri konusunda anlaşıyorsak, yürüyüşümüzü hep beraber belirlemek durumundayız. Siyasi olarak anlaşamadığımız noktalar varsa bunları somut olarak ortaya çıkarabilmeliyiz. Bu, birlikte yürüyüşümüzü ortadan kaldıracak bir durum değildir. Tam tersi nerelerde anlaşıp anlaşamadığımızı gördüğümüz, birlikte yürüyüşümüzü kuvvetlendirecek bir durumdur” diyen Asena, sözlerini şöyle noktaladı: “Biz bunca yıllık yoldaşlığımızla, ortak yol yürümüşümüzle, birikimimizle bunu başaracak güce sahibiz. Bu konudaki görevin başta Sosyalistler olmak üzere, tüm bu mücadelenin içinde olanlara düştüğünü düşünüyoruz. Ve yine bu mücadele içerisinde Yeşil Sol Parti olarak süreçte yer alacağımızı ifade etmek istiyoruz.”

Haber Kayağı: etelgraf
https://etelgraf.com/yesil-sol-parti-es-sozcusu-ahmet-asena-dem-partinin-izleyecegi-taktik-hat-uzerinde-sure-giden-tartismalarin-toplumsal-ittifakin-temellerini-zedelememesi-gerektigine-dikkat-cekti/

Bizimle İletişime Geç

Yeşil Sol Parti
web sayfasına hoş geldiniz.
Yeşil Sol Parti'ye destek olmak amacıyla bağışta bulunmak için:
Yeşil Sol Parti
Ziraaat Bankası Mithatpaşa Şb.
Hesap No: 97802160 5001
İban No: TR89 0001 0012 6297 8021 6050 01