ZORBALIĞI VE POLİS DEVLETİ UYGULAMALARINI KINIYORUZ

İktidarın 1 Mayıs’ta İstanbul’da uyguladığı zorbalığı ve polis devleti uygulamalarını kınıyoruz!

Dünyanın dört bir yanındaki alanlarda 1 Mayıs, bir bayram havası içinde coşkuyla kutlanırken Türkiye’de iktidarın hukuk tanımaz tutumu nedeniyle yine utanç görüntüleri yaşandı.
Taksim Meydanı, Türkiye emek mücadelesinin hafızasıdır. Emekçilerin Taksim ısrarının da, iktidarın faşizan baskıcı tutumunun da nedeni Taksim Meydanı’nın sembolik anlamıdır.
Herkese her tarihte açık olan Taksim, sadece işçilerin uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs’ta emekçiler girmesin diye tüm yurttaşlara kapatılıyor. Bir kentin meydanının, iktidar tarafından o kentin halkına kapatmasının hiçbir haklı gerekçesi olamaz!
İktidar bloku kendini yasaların ve anayasanın üzerinde görmektedir. Anayasa Mahkemesi kararlarına uymayan, hatta bu kararların tam tersi uygulamalara sıklıkla imza atan iktidar, Anayasa Mahkemesi kararına karşın 2024 1 Mayıs’ında yeni bir utanç sayfası daha yazmıştır. Bugün sabah saatlerinden itibaren tarihi Bozdoğan Kemeri’ndeki polis seddi ve bu durumu gösteren utanç fotoğrafları, 1 Mayıs 2024’ün akılda en çok kalan görüntüsü olacaktır.
Hatırlatmak isteriz ki, en son 2010 ve 2011 yıllarında yüz bini aşkın insanın katılımıyla yapılan 1 Mayıs kutlamalarında hiçbir olay meydana gelmemiş, bir kişinin dahi burnu kanamamıştır. Bugün İstanbul’da yaşanan şiddet görüntülerinin tek sorumlusu siyasi iktidar ve bu iktidarın sıralı bürokratlarıdır.
İstanbul’da 1 Mayıs’ta emekçilere ve kutlamalara katılmak isteyen yurttaşlara uygulanan polis şiddeti kabul edilemez. Sarayın atanmış bürokratları olan İçişleri Bakanı ve İstanbul Valisi, hukuk dışı kararlarını polis zoruyla hayata geçirmişlerdir.
İstanbul 1 Mayıs kutlamalarında yurttaşlara karşı düşmanca bir tutum içinde hareket eden polis çok sayıda insanı darp etmiş ve şiddet uygulamıştır. Bunun yanı en az 170 kişi, haksız ve hukuksuz bir şekilde gözaltına alınmıştır.
1 Mayıs kutlamalarını İstanbul’a yönelik yasaklar ve polis şiddetiyle terörize eden iktidarı, içişleri bakanını ve valiyi kınıyor, gözaltına alınanların derhal serbest bırakılması çağrısı yapıyoruz.
Yaşasın 1 Mayıs
Bıjî Yek Gûlan!

Bizimle İletişime Geç

Yeşil Sol Parti
web sayfasına hoş geldiniz.
Yeşil Sol Parti'ye destek olmak amacıyla bağışta bulunmak için:
Yeşil Sol Parti
Ziraaat Bankası Mithatpaşa Şb.
Hesap No: 97802160 5001
İban No: TR89 0001 0012 6297 8021 6050 01